За пълна функционалност е необходимо да влезете с акаунта си или да се регистрирате!
РегистриранеВход
Актуална новина
Към новини
Полезна информация
Ние предлагаме помощ, но намаляването на чакането трябва да бъде приоритет
Държави:Чешка република, Словакия
12.11.2022 09:27
Намаляването на времето за чакане за влизане в Чешката република за превозните средства на транспортните компании трябва да остане абсолютен приоритет. „ Важно е обявените мерки от чешката страна за подобряване на преминаването на границата да имат и устойчиво въздействие “, заявява президентът на асоциацията ČESMAD Словакия.

Асоциацията ČESMAD Словакия е наясно със сложността на проблема и затова предлага конструктивно сътрудничество на отделните компоненти на държавните органи от двете страни на река Морава. По същия начин, прехвърляне на дискусията на европейско ниво, ако е необходимо. „ Ние не преговаряме и комуникираме само със словашките държавни органи, но сме и част от международна организация на превозвачите. След нашата съвместна дискусия, партньорската асоциация ČESMAD Bohemia призова на среща с чешкото министерство на транспорта и вътрешните работи за засилване и ускоряване на контрола от чешка страна, което беше приложено след 11 ноември “, казва Павол Пиещански.

Асоциацията ČESMAD Словакия се занимава със ситуацията по границите от самото начало и активно комуникира с всички заинтересовани страни. Между другото, Министерството на вътрешните работи на Словашката република поиска от чешката страна да положи усилия за премахване на граничния контрол възможно най-скоро и за установяване на т.нар. Зелените алеи, както са създадени от страна на Словакия. От сдружението обърнаха внимание и на рисковете от образуване на колони по магистрала Д2. Въз основа на това словашката полиция засили патрулите на рисковите участъци D2, за да осигури потока на пътния трафик и постави специална пътна маркировка, особено в зоните на изходите от магистралата. В същото време ČESMAD Словакия се обърна и към Постоянното представителство на Словашката република към ЕС в Брюксел и Европейската комисия. От асоциацията поискаха от Националната инспекция по труда удължаване на времето за шофиране заради забавяне на границата.

Въпреки това Словакия асоциация ČESMAD възприема недоволството на превозвачите, както и много слабия напредък в разрешаването на дадената ситуация, и е готова да втвърди позицията си, ако ситуацията на входа на Чешката република не се подобри стабилно. „ Имаме подкрепата на много членове, обещани превозни средства. Но ако протестираме, ние ще бъдем максимално отговорни и ще осъществим блокадата така, че въздействието върху колегите, гражданите и безопасността на движението по пътищата да е възможно най-малко, но в същото време отговорните осъзнават, че ситуацията наистина трябва да бъде решена “, каза президентът на асоциацията Павол Пиещански.

Източник: ČESMAD Словакия
Към новини