За пълна функционалност е необходимо да влезете с акаунта си или да се регистрирате!
РегистриранеВход
Актуална новина
Към новини
Пакет за мобилност
Дания няма да наказва нарушения на Пакет Мобилност до 1 май
Държави:Дания
03.02.2022 01:06
Датският транспортен орган обяви, че няма да налага глоби за нарушения на новите правила от Пакет Мобилност за период от 3 месеца. Ведомството смята, че новите правила са неясни и в резултат на това не е било възможно да се информират превозвачите за влизащите в сила промени.


Както съобщават датски транспортни медии, новите правила, които влизат в сила в целия ЕС на 2 февруари ще започнат да бъдат изцяло контролирани и прилагани от 1 май. Датският транспортен орган описва 3-месечния период като „лек преходен период“.

На практика това означава, че чуждестранните компании, които изпращат своите шофьори в Дания, няма да бъдат санкционирани за нарушаване на задължението да се регистрират на граничните пунктове и да заплащат на командированите си шофьори датската минимална почасова ставка. Вместо това те ще бъдат „съветвани“ и предупреждавани, че новите неспазването на правила ще бъде наказуемо от месец май нататък.

Карина Кристенсен, главен изпълнителен директор на ITD, Датската асоциация за превоз на товари смята, че преходният период е правилен ход: „В настоящата ситуация е правилно властите да изберат насочващ подход към новите правила, вместо да санкционират превозвачите“, каза главният изпълнителен директор на ITD.

Както съобщава transportmagasinet.dk, някои датски превозвачи смятат, че съобщението относно преходния период е трябвало да бъде направено по-рано.

Новинарският уебсайт за автомобилен транспорт пише, че „проблемите с регистъра на IMI не са нови, нито за датския транспортен орган, нито за бранша“ и добавя, че „несигурността относно новите правила е довела до голямо напрежение в професионалните среди“.

Източник: www.kamioni.bg
Снимка: www.kamioni.bg
Към новини