За пълна функционалност е необходимо да влезете с акаунта си или да се регистрирате!
РегистриранеВход
Актуална новина
Към новини
Пътна обстановка
Има ли право ТОЛ полицията да ни спира без присъствието на органите на МВР и да ни санкционира по Закона за движението по пътищата? Какви са правата на ТОЛ полицията според ЗДвП?
Държави:България
05.03.2019 15:27
Припомняме Ви, че заради възникнали проблеми в началото на 2019 година с електронните винетки, бе даден реверанс към шофьорите от 15 дни, по време на който ТОЛ полицията нямаше да санкционира за липсата на закупена и валидна електронна винетка. Последваха няколко оставки на високо равнище в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) заради гафовете с въвеждането на новата система.

От 1 март обаче започнаха засилени проверки на ТОЛ полицаите. Вследствие на тези проверки възникнаха и редица въпроси, на които отговаряме в този материал.

Да, ТОЛ полицията има право да ни проверява на пътя, да изисква документи от нас, да ни санкционира и то без присъствието на органи на МВР и съответно Пътна полиция.

Това е възможно според Чл. 167а. от Закона за движението по пътищата, който дава не малко правомощия на ТОЛ полицията, сред които: те могат да спират движещи се МПС на пътя, да изискват и проверяват документи за самоличност и всички документи на съответното МПС, да заснемат чрез камери нарушенията, да вземат свидетелства за регистрация на МПС, т.е. да го спрат от движение, да съставят и връчват актове и електронни фишове.

Информация:Съюз на Българските Автомобилисти

Линк към пълната информация от СБА : ТУК

Към новини