In order to use the full functionality of the site you need to register or log in
RegistrationLog in
Current news
To all news
CORONAVIRUS COVID - 19
ХЪРВАТИЯ - Нови правила и мерки поради COVID 19
Държави:Хърватия
30.06.2020 22:35

От 7 май изискването международните шофьори на стоки да карантират при пристигането си вече не важи.

Към 11 май граждани от Словения, Унгария, Австрия, Чехия, Словакия, Естония, Литва, Латвия, Германия и Полша, могат да влязат в Хърватия без ограничения и без да се налага да доказват причините за пътуването си. Граждани от други страни от ЕС могат да влязат в Хърватия, при условие че са в състояние да докажат причината за пътуването си. Повече информация можете да намерите тук.

От 16 май шофьорите на стоки, които преминават през Хърватия, трябва да използват само магистралите. В случай че водачът премине границата по второстепенните пътища, той трябва да поеме по най-краткия път до магистралата, за да завърши успешно транзита си през страната. Спирането в зоните за почивка е разрешено със задължението за спазване на физическо разстояние, както на закрито, така и на открито.

От 10 юни морските гранични пунктове са отворени отново.

На 24 юни хърватското правителство обяви нови мерки за овладяване на разпространението на вируса. Към 00:00 часа от 25 юли маските са задължителни в обществения транспорт (както за пътници, така и за шофьори); пътниците, които не се съобразят с разпоредбата, няма да имат право да поемат с градския транспорт. Повече информация за правилата, приложими към обществения транспорт може да намерите тук и тук.

Правителството също така определи специален режим за някои хора, влизащи в Хърватия: лица, идващи от Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Северна Македония, трябва да се самоизолират за 14 дни след влизането си в страната. Мярката не се прилага за пътници, които преминават през Хърватия. Хората, които преминават през Хърватия, за да стигнат до съседна страна, трябва да проверят уебсайта на Министерството на вътрешните работи, за да научат дали имат право да влизат в Хърватия. След като пътуват, хората трябва да имат доказателства за техния статут и правото да влязат в тази страна, преди Хърватия да разреши влизането им за транзит.

На граждани извън ЕС / ЕИП е забранено да влизат в Хърватия до 30 юни. Транспортните работници са освободени от тази разпоредба.

Източник: IRU

To all news