In order to use the full functionality of the site you need to register or log in
RegistrationLog in
Current news
To all news
CORONAVIRUS COVID - 19
ЕС иска зелени коридори за камиони
Държави:Европейски съюз
25.03.2020 18:47

Брюксел е съгласен с насоките: ЕС иска да осигури свободното движение на стоки в кризата в Корона с „зелени ленти“ за камиони.

След хаотични условия и до 80 километра задръствания по вътрешните граници, министрите на транспорта на държавите-членки се споразумяха за насоки от Брюкселската комисия, които Европейският парламент също подкрепя.


Почти панически реакции от отделни държави-членки частично спряха потока от стоки. Сега ЕС се опитва да върне темата към себе си и да въведе общ ред в процесите. След като комисарят по въпросите на движението Адина Валеан блесна поради отсъствието си, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен се постави начело на движението чрез видео съобщение и определи четири цели за по-бързо справяне с товарния трафик.

Зелена лента с приоритет
След това преминаването на границите по зелена лента за право на път трябва да отнеме максимум 15 минути, а лентите трябва да бъдат достъпни за всички превозни средства, които превозват стоки, а не само трафик на тежки товари, каза фон дер Лийен. Държавите-членки следва също така временно да преустановят всички ограничения на товарния трафик, като например забрани за управление през уикенда, за да увеличат потока на трафика. „В тази изключителна ситуация имаме нужда от гъвкавост“, каза ръководителят на комисията. Това се отнася и за влакове и транспорт по вътрешни водни пътища. И накрая, става въпрос за намаляване на "документите" за транспортната индустрия на границите.

"Особено в условията на криза всички ние трябва да гарантираме, че основните услуги на хората функционират безпроблемно", каза фон дер Лийен. Трябваше да се гарантира бързото доставяне на лекарства, защитно облекло и други медицински стоки. Мерките за забавяне на разпространението на вируса също биха забавили транспорта и, за съжаление, понякога го спряха напълно. "Ето защо сега е изключително важно основните оси за нашия трафик в ЕС да са последователно ясни", каза тя.

Свободно движение на всички стоки
ЕС не се занимава само с осигуряването на превози с основни неща за оцеляване, но по принцип трябва да се гарантира свободното движение на всички стоки, също така за да се намалят ефектите на вируса върху икономиката. Фон дер Лийен подчерта, че силата на Европа, която също така да започне мощен старт отново след кризата, идва от големия европейски вътрешен пазар. „Ето защо трябва да защитим това постижение.“ Сега държавите-членки са длъжни незабавно да докладват всички вътрешни гранични пунктове и „зелени коловози“ в трансевропейската транспортна мрежа за всички видове транспорт в Брюксел.

Необходимите мерки
На работниците в транспортния сектор трябва да бъде разрешено да преминават вътрешните граници.
Карантинните мерки за тях следва да бъдат заличени в полза на „специално адаптирани мерки“.
Трябва да се организират здравни проверки по вътрешните граници на ЕС, "така че свободното движение на стоки да не бъде спряно".
Държавите-членки следва да гарантират, че водачите и логистичният персонал са адекватно снабдени. Това включва санитарни помещения и обществено хранене.
Позволете да прекарвате редовната седмична почивка в каютите, тъй като хотели вече не се предлагат.
Всички споменати мерки са строго ограничени до времето, когато се съдържа вирусът на Корона.

Източник: Еуропатранспорт Германия
Автор: Реджина Вайнрих

To all news