За пълна функционалност е необходимо да влезете с акаунта си или да се регистрирате!
РегистриранеВход
Актуална новина
Към новини
Полезна информация
Шведската полиция засили контрола върху забраната за 45-часова почивка в кабината
Държави:Швеция
12.05.2022 13:34
Шведската полиция засили контрола върху забраната за 45-часова почивка в кабината и наложи високи глоби за неспазване на правилата (20 000 шведски крони - 1 883,98 евро за незаконна почивка).

Съгласно правилата на ЕС, редовната седмична почивка и всяка седмична почивка над 45 часа, взета като компенсация за предишни намалени седмични периоди на почивка, не трябва да се правят в превозно средство.

Глобите, наложени в Швеция, се отнасят и за почивки, които законно биха могли да бъдат взети като намалена седмична почивка и независимо дали почивката е била направена в Швеция.

Ако водачът прави намалената седмична почивка в превозното средство, той трябва да завърши почивката не по-късно от 44 часа и 59 минути, за да извърши друга дейност.

След другата дейност водачът може да почива отново. В зависимост от конкретната ситуация, вземането на почивка по този начин ще има ефект върху това кога трябва да започне следващата седмична почивка и компенсация за почивката.

При проверките, които преживяхме в Швеция, полицията е попитала шофьора къде е прекарал цялата седмична почивка от най-малко 45 часа в рамките на периода на проверката и кой е платил за това. Те също така са попитали фирмите дали могат да докажат , че са организирали и платили в подходящи помещения.

Източник: Гюретрук

Към новини