За пълна функционалност е необходимо да влезете с акаунта си или да се регистрирате!
РегистриранеВход
Актуална новина
Към новини
КОРОНАВИРУС COVID - 19
ГЕРМАНИЯ - Промишлените компании призовават шофьорите на камиони да бъдат ваксинирани и за освобождаване от 3G контрол. В противен случай съществува заплаха от застой в логистиката.
Държави:Германия
29.11.2021 07:37
Новите разпоредби на Corona за задължението за контрол на 3G на работното място предизвикват вълнение в транспортната индустрия. Критиците смятат изискванията, с които трябва да се забавят взривяващите се инфекции, за неизпълними и се опасяват от по-нататъшно затягане на тесните места при доставката.


Задължение за 3G контрол на работните места

Изискването за 3G контрол на работните места влезе в сила на 24 ноември. Но новите разпоредби в Закона за защита от инфекции не са практични за сектора на мобилността и логистиката, критикува не само Германският транспортен форум (DVF). Регламентът за 3G има смисъл за стационарни работни места, подчертава управляващият директор на DVF Флориан Ек. „Има заплаха от блокиране на веригата за доставки в мобилния сектор“, предупреди той.

„По-рано обоснованото освобождаване на транспортния персонал от задължението за изпитване е ефективно преустановено“, критикува Ек. „Това означава, че в помещенията на компанията и логистичните центрове не може да се стигне или да се влезе, веригите за доставки са парализирани.“ Тестовете преди доставката едва ли са възможни. Ако изобщо, шофьорите от страни като Беларус, Русия или Украйна често са имунизирани с ваксини като руския Sputnik, които дори не са одобрени в ЕС.

Изключение за транспортния персонал

Eck призовава за прагматични изключения за транспортния персонал. Освен това капацитетът за изпитване по границите ще трябва да бъде разширен. „Ако няма правила за изключения, този път няма да има задръствания по границите, а на портите на логистичните центрове“, казва Ек. Компаниите успешно разработват концепции за брави и хигиенни стандарти от март 2020 г.

Федералната асоциация по спедиция и логистика (DSLV) вижда ситуацията по същия начин. „Изпитаната процедура на ЕС Green Lane за транспортиране на стоки до вътрешноевропейските граници не се прилага при портите на завода“, критикува управляващият директор на DSLV Франк Хъстър задължението за контрол на 3G. Той също спешно призовава за специални разпоредби, които трябва да се прилагат поне за компаниите с цялостни хигиенни концепции. Престоят на шофьорите в чуждестранни фирми също е много кратък, обяснява Хюстър.

Мобилни тестове с доказателства

Федералната асоциация за товарен транспорт и обезвреждане (BGL) се справя с проблема по практичен начин и проучва възможността за мобилно тестване с доказателства, съобщава говорителят на борда проф. Дирк Енгелхард. Независимо от това, водачите могат да извършват и самотест в присъствието на подходящо обучено лице, резултатът от който след това се удостоверява. Според наредбата за работното място превозните средства не се считат за работни места, подчертава Енгелхард. Но: "Трябва да се очаква, че всички шофьори в пунктовете за товарене и разтоварване ще трябва да предоставят 3G доказателства."

Поради това Райнер Шмит, управляващ директор на Logistik Schmitt от Битигхайм в Баден, призовава за общо изискване за ваксинация в Германия и също така вижда колеги от по-малки и по-големи компании зад него. Голяма част от неговия автопарк от 80 автомобила тръгва в неделя вечер от различни депа. Няма възможност за вземане на тестове под наблюдение. „Организационно това дори не е възможно“, казва той. И стоенето на опашка с камион в тестов център също не е опция.

Максимум на всеки втори ваксиниран шофьор

Шмит предполага, че максимум 50 процента от шофьорите му са ваксинирани. Много идват от Румъния, Полша или България, където доверието в държавата е ниско и има голям скептицизъм относно ваксинацията. В Румъния представители на Православната църква вдигнаха настроението срещу имунизацията. „Проведохме много атестации на служителите с участието на работническия съвет“, казва той. С малък успех.

Шмит съобщава, че има много различни правила за клиентите да се справят със задължението за контрол на 3G. „Това е истински пачуърк юрган, който спедиторите и спедиторите не могат да си позволят.” В неговата компания 20 оказващи първа помощ са обучени за тестване. „Но ние наистина се изчерпваме с идеите с шофьорите“, казва той. Той вече получи съобщение от няколко клиенти, че ако не спазват 3G, превозните средства вече няма да бъдат допускани в депото. „Ако спедиторите наложат това сега, нямам друг избор, освен да изтегля превозните средства“, казва той. На фона на явния недостиг на драйвери, цялото развитие е абсурдно и икономически огромен проблем.

Офиси като център за ваксинация

При Ebeling Logistik е различно: Компанията е подходила проактивно към темата за ваксинацията, така че новата 3G регулация не представлява предизвикателство. „За нас това не е проблем поради високия процент на ваксиниране и възможността за тестване в непосредствена близост – дори и за шофьорите. Ebeling е добре организиран тук “, отговори компанията от Wedemark на запитване от trans aktuell.

Ebeling организира самостоятелно ваксини за служителите и преобразува офисите в център за ваксинация в пет съботи. Компанията успя да предложи на служителите и техните семейства ваксинация. Освен това са организирани 53 срещи за ваксинация на други места.

Коефициентът на ваксиниране на служителите вече е над 93 процента; Очаква се няколко дати за бустер ваксинация да бъдат предложени в края на декември и през януари. Според Ebeling само един клиент досега е поискал да доставят само ваксинирани, възстановени или тествани шофьори.

Онлайн бързи тестове със сертификат

За Хорст Планицер от Planitzer trans-sporting в Швибердинген темата не е нова. Компанията, която разполага с 40 свои камиона, доставя превозни средства и прототипи до състезателни писти и тестови центрове за автомобилната индустрия в цяла Европа. Регулацията за 3G на местата за товарене и разтоварване беше стандартна там преди месеци.

От негова гледна точка решението се предлага чрез онлайн бързи тестове със сертификат, като тези: Шофьорите извършват бърз тест за антиген пред камера на компютър, таблет или смартфон, цифрово контролиран от обучен персонал. За да бъде цялата работа правно защитена, трябва да се идентифицирате с личната си карта – също и с камера. Резултатът е признат в целия ЕС сертификат за тест, без да се ходи в тестов център.

Източник: https://www.eurotransport.de/
Към новини