За пълна функционалност е необходимо да влезете с акаунта си или да се регистрирате!
РегистриранеВход
Актуална новина
Към новини
Полезна информация
Словения. За ограниченията за паркиране на автобуси и товарни автомобили с максимално допустима маса над 3,5 тона
Държави:Словения
25.11.2021 08:57
Според Международния транспортен форум на 11 август 2021 г. влезе в сила разпоредбата на новия Закон за правилата за движение в Република Словения, която ограничава паркирането на автобуси и камиони с максимално допустимо тегло над 3500 кг. на не повече от 25 часа само на определените паркоместа, в съответствие с пътни знаци. След изтичане на това време водачите трябва да извадят превозните си средства от зоната за почивка. Ако движението на товарен транспорт е ограничено или забранено със заповед за ограничаване или забрана на движението по пътищата за повече от 25 часа, паркирането се разрешава за времето на ограничението или забраната за движение на товарен транспорт.

Установените глоби за нарушения са 300 евро за водача, 1000 евро за юридическо лице и 300 евро за отговорно лице.

Новият ЗДвП регламентира и паркирането на МПС в местата за почивка на магистралите и скоростните пътища. Автомобили с максимално допустимо тегло до 3500 кг могат да се паркират само на определени места за паркиране. Шофьорите, които не спазват това изискване, ще бъдат глобени от 150 евро. Шофьорите трябва ясно да посочат часа и датата на започване на паркиране от вътрешната страна на предното стъкло (напр.: 17:18, 25.11.2021). Шофьорите, които не изпълнят това изискване, ще бъдат наказани с глоба от 150 евро.

Забранено е само паркирането на ремаркета. Установените глоби за нарушения включват 300 евро за водач, 1000 евро за юридическо лице и 300 евро за отговорно лице.

Шофирането, паркирането или спирането в аварийната лента или в зоната за аварийно паркиране е забранено, освен при спиране при спешни случаи или за оказване на първа помощ.

Установените глоби за нарушения включват 300 евро за водач, 1000 евро за юридическо лице и 300 евро за отговорно лице.

Спазването на правилата за паркиране се следи от съответните органи. Като се има предвид, че наскоро бяха поставени пътни знаци, вече започна по-строг контрол.

Информация на словенски и английски език можете да намерите тук.

Източник на информация: ITF по информация на Министерството на инфраструктурата на Словения
Към новини