In order to use the full functionality of the site you need to register or log in
RegistrationLog in
Current news
To all news
International news
Австрийските транспортни работници настояват за законодателна забрана на ценовия дъмпинг
Държави:Европейски съюз
16.09.2020 15:06

Австрийската търговска камара (WKÖ) се обърна към властите на страната с апел за законна забрана на дъмпинга на цените за автомобилен товарен транспорт. BorsaTrans научи за това от материали, публикувани на информационния портал на Австрийската търговска камара (news.wko.at).


„Когато политиците говорят за истинските разходи и искат да защитят климата, ние сме готови да ги подкрепим в това. В същото време се нуждаем от защита под формата на законови рамкови условия, така че нашите услуги също да отразяват реалните разходи и така да можем да ги таксуваме и на крайния потребител. Законна забрана за дъмпинг на цените на автомобилните превози може да поправи това. "
 Гюнтер Радер, председател на асоциацията за товарна търговия WKÖ

Според Търговската камара кризата, причинена от пандемията на коронавируса и икономическият спад само са влошили негативните тенденции в автомобилния транспорт. Организацията се оплаква особено от евтини оферти от чужбина, които нарушават конкуренцията на пазара.

„Разбира се, ние се интересуваме не само от увеличаване на разходите в Австрия като място на дейност, поради допълнителни данъци, такси и т.н., но и от сериозно и внимателно изчисляване на цените за транспортни услуги, които предоставяме ежедневно. Ако постоянно ни затруднява евтината конкуренция от чужбина, това вреди на нашата индустрия и нашите климатични цели. Цените, предлагани от чуждестранни конкуренти, са еднозначно занижени - това е разрушителна конкуренция "
Гюнтер Радер, председател на асоциацията за товарна търговия WKÖ

На свой ред синдикатът vida (представляващ работници в секторите на транспорта и услугите в Австрия) подкрепя изискванията за правно регулиране от транспортни компании, представени в Австрийската търговска камара. В същото време организацията изисква включването на изпращачите във веригата на отговорност.

В бъдеще спедиторите на стоки също трябва да носят отговорност, ако не се спазват всички закони във веригата на доставки. Не трябва да има ситуация, при която спедиторите оказват такъв натиск върху превозвачите и шофьорите. Това потапя индустрията в беззаконие и води до заплащане и социален дъмпинг. Превозвачите трябва да бъдат освободени от изнудване от спедиторите чрез законодателство. Тъй като, въпреки че спедиторите понастоящем не са включени във веригата на отговорност, те намаляват цените с опустошителни последици за служителите на транспортните компании. Това трябва да приключи. "
Карл Делфс, федерален секретар на вида

За да бъдат ефективни правилата, профсъюзът призовава за създаване на контролен орган, по-специално федерална агенция за контрол на пътното движение, която да обединява всички контролни дейности и органи.
BorsaTrans припомня, че в средата на август германските федерални власти обявиха, че няма да се намесват в дейността на Федералната товарна администрация (BAG). По този начин отделът показа, че не възнамерява да засили контрола, за да потисне нелоялните бизнес практики в областта на автомобилния товарен транспорт.

Информационен отдел BorsaTrans

To all news